- Mi lesz azzal az üres fallal? - Jó, majd teszünk oda valamit…

Modern falburkolatok 1. rész – fából készült díszítések.

Hol vagyunk már az „akasszunk oda egy képet” megoldástól! Ami egyrészt szomorú, mert kulturális veszteség, másrészt lehetőségek tárháza. 

 A jó hír az, hogy a kettő nem mindig zárja ki egymást, úgyhogy a magam részéről biztatok mindenkit: ne hagyjuk porosodni a beilleszthető kedvenc festményeket és posztereket, csupán jól válasszuk meg a helyüket. Nincs ahhoz fogható élmény, amikor az ember tekintete egy műalkotásban mélyül el. Azonban lássuk, mi egyéb lehetőségünk van?

Díszlécek

Főleg polgári típusú lakásokban/házakban/villákban használatos, szépen tagolja és öltözteti a falakat. Stílus keveréseknél modern enteriőrökben is nagyon jól mutat, itt figyelni kell a színekre, hogy modern hatást keltsen, felejtsük el a vaníliát. (mindenképpen  felejtsük el a vaníliát!) Ügyes kezű ember házilag is meg tudja oldani némi ragasztó, vízmérték, és festék segítségével.

 

Táblás falburkolat

Használhatunk fafurnért, ha természetes hatásra vágyunk, de a laminált fahatású táblák között is találhatunk 3D nyomottat, amiről látványban nem derül ki, hogy nem igazi fa. A modern lakberendezésben ezeket tömbösen nagy méretekben, esetleg elforgatva használjuk.  A kedvenceim közé tartozik, nagyon elegáns és látványos! Ezt inkább ne próbáljuk ki otthon, bízzuk asztalosra.

 

Sávos Wallure fa burkolat

Nagyon szép, minőségi burkolattípus, a modern stílus visszafogottabb vagy rusztikusabb ágazatába passzol, minimál enteriőrbe nem kimondottan. Létezik finomabb gyalult, vagy egyenetlenebb hasított kivitelben, natúr vagy pácolt dió és tölgyfából. Előnye, hogy valódi fa és házilag is könnyen falra ragasztható. A Kerma Design és Anrodíszléc cégek forgalmazzák.

 

Lamella, a sztár!

Mondhatjuk, hogy a mai lakberendezés egyik meghatározó eleméről beszélünk, magam is gyakran használom. Izgalmasan egészíti ki a kő és famintás hátlapokat, a fény változásával az árnyékok együtt mozognak. Különböző fa színekben készen is kapható, asztalos is készítheti, számomra a festhető változat is nagyon vonzó, amikor azonos színben, de eltérő textúraként jelenik meg. LED szalagok ügyes elrejtésével még sokat lehet dobni a látványon. A Kerma Design és STEGU által forgalmazott, előre gyártott fa vagy fóliázott MDF elemeket „csak” ragasztani kell a falakra, ami a mérete miatt nem egyemberes munka. Az általam kedvelt festett verziót szerencsésebb szakemberre bízni.

A lenti fotók néhány saját kivétellel illusztrációk, mindegyik megoldásról hoztam igazán szép példákat. Láthatjuk mennyi lehetőség van az igényes faldíszítésre, és még csak a fából készültnél járunk! Következő válogatás a kő/kőhatású falburkolatokból lesz, tartsatok velem!

 

 

Keresés